luxemburggedenk04.jpgluxemburggedenk05.jpgluxemburggedenk06.jpg

Verzamelen van 2 euro gedenkmunten


Het verzamelen van al deze 2 euro munten is een boeiende hobby.
Niet alleen omdat de afbeeldingen verwijzen naar personen of gebeurtenissen uit de historie van een land, maar ook omdat je voortdurend op de hoogte wilt blijven van de nieuw uit te komen munten, hun oplagen en de verschillende vormen waarin de munten gepresenteerd worden.

De meeste munten worden in de kwaliteiten Uncirculated (UNC) en Brilliant Uncirculated (BU) geleverd. Vaak zijn er naast de losse munten, ook verpakkingen met de munt in een blister en verklarende tekst daaromheen. Soms wordt ook de kwaliteit Proof geleverd. Over het algemeen zijn de oplagen hiervan klein en de prijs hoog.
Let op dat er soms zogenaamde "Probe" munten worden aangeboden. Dit zijn geen munten maar herdenkingspenningen. Vaak mooi uitgevoerd, maar geen officiële 2 euro gedenkmunten.
Wat betreft de oplage aantallen en de uitgifte datum zijn er tussen de diverse bronnen veel verschillen. De gegevens die in de catalogus op deze website vermeld worden zijn zo goed als mogelijk is en zullen, als er nieuwe feiten aan het licht komen, direct worden bijgesteld.
Soms worden de munten samen met een postzegel of een munt jaarset geleverd.
Een trend van de laatste jaren is dat handelaren maar soms ook officiële uitgevende instanties de munten voorzien van kleurtjes. Ze worden vervolgens voor veel hogere prijzen aangeboden. Het is goed om te bedenken dat deze munten moeten worden beschouwd als ongeldig gemaakte munten. Ze komen alleen in de bekende catalogi voor als ze officieel uitgegeven zijn.
Het aantal mogelijkheden loopt snel op, en iemand die alles wil aanschaffen moet een ruime portemonnee hebben.
De 2 euro gedenkmunten worden in verschillende verpakkingen geleverd. Als coincard, toegevoegd aan een jaarset, als Numisbrief, enz. enz. De meeste worden ook nog in de kwaliteit Proof geleverd, erg mooi, maar gewoonlijk duur. Al deze verschillende verschijningsvormen maken het geheel nog duurder, terwijl de presentatie van het geheel door de verschillende formaten erg lastig is.
Verzameladviezen
Hieronder heb ik een paar adviezen voor je verzameling. Deze adviezen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen bij het verzamelen. Uiteraard ben je vrij om met mij van mening te verschillen!
1. Beperk je verzamelgebied. Dit kun je dan helemaal uitdiepen. Maak voor jezelf een definitie. Bijvoorbeeld "alle 2 € CC munten in BU-kwaliteit".
2. Scoor de duurdere spullen zo snel mogelijk. Dure spullen worden meestal duurder. Goedkope blijven meestal goedkoop.
3. Maak een opbergsysteem waar al je spullen, ook toekomstige, in passen. Ik gebruik eigengemaakte muntkaarten in mapjes waar ook muntsets in passen.
4. Volg het uitgiftebeleid van de munthuizen op de voet. Zo kun je van te voren bepalen wat zeldzaam wordt en wat niet.
5. Maak een eenvoudige administratie, waarin alles staat vermeld wat je hebt en wat je manco's zijn.
6. Gebruik een goede, uitgebreide, catalogus, zodat je te weten komt wat je allemaal nog niet hebt.
7. Zet voortdurend wat van je dubbelen te koop. Zo kom je aan geld om weer iets nieuws te kopen en het verkopen kost meestal veel tijd.

Veel succes!
Pagina bijgewerkt op 3 januari 2017